Kokemuksia ja näkökulmia

Asunnonostaja, tarkista nämä 10 asiaa kylpyhuoneessa ennen kauppoja


Ennen asunnon ostoa kiinteistön kunto on hyvä tarkistaa perusteellisesti. Kylpyhuoneen kunto on yksi kriittisimmistä asioista, joten käy se läpi huolella, esimerkiksi mahdollisten kosteusvaurioiden varalta. Lue, mitkä 10 asiaa kannattaa arvioida kylpyhuoneessa ennen asunnon ostoa!

Löysitkö unelmiesi asunnon? Asunnon osto on useimmiten yksi elämän suurimmista hankinnoista, joten kannattaa selvittää kiinteistön kunto huolellisesti ennen kaupan sinetöintiä.

Kylpyhuoneen kunnon tarkistaminen on yksi tärkeimmistä asioista, joka tulee tehdä erityisellä tarkkuudella, jotta vältyt tulevaisuudessa ikäviltä yllätyksiltä. Jos epäilet, että asunnossa on esimerkiksi kosteutta, voit sopia myyjän kanssa tarvittavista kosteusmittauksista tai kylpyhuoneremontteihin erikoistuneen urakoitsijan paikalle kutsumisesta. Lisäksi on paljon asioita, joita voit tarkistaa itse, esimerkiksi jo asuntonäytön yhteydessä.

Tarkista ainakin nämä 10 asiaa kylpyhuoneessa ennen kauppakirjan allekirjoittamista:

 

1. Ovatko silikonisaumat kunnossa?

Tarkasta, että etenkin nurkkien ja läpivientien silikonisaumat ovat ehjät ja hyvässä kunnossa. Tiedustele, koska ne ovat viimeksi vaihdettu. Silikonit olisi hyvä vaihtaa noin 3–5 vuoden välein, tai heti kun niissä näkyy homepilkkuja.

 

2. Onko kylpyhuoneessa lattialämmitys?

Testaa mahdollisen lattialämmityksen toimivuus. Kylpyhuoneen lattialämmitys kuivattaa kylpyhuoneen nopeasti ja näin ollen pienentää kosteusvaurioiden riskiä. Lisäksi kylpyhuoneen lämmin lattia lisää asumismukavuutta, ympäri vuoden.

 

3. Onko kylpyhuoneessa vedeneristys?

Nykyisin vesieristys on rakennusmääräysten mukaan pakollinen kaikissa märkätiloissa, mutta asia kannattaa tarkastaa varsinkin ennen vuotta 1999 valmistuneissa kylpyhuoneissa, joissa sitä ei tyypillisesti ole. Myös muovimatto voi toimia vesieristeenä. Tällöin on tärkeää, että itse matto ja sen saumakohdat ovat ehjät.

 

4. Onko kylpyhuoneen kaato kunnossa?

Tarkasta, onko kylpyhuoneen kaato, eli kallistus, kunnossa, ja valuuko vesi suoraan lattiakaivoon. Rakennusmääräysten mukaan lattian kaltevuuden on ohjattava vesi lattiakaivoon. Seisova, lattialle jäävä vesi saattaa rasittaa pintarakenteita ja vedeneristyksiä.

Voit tarkistaa kaadon laskemalla vettä suihkusta, ja seuraamalla, valuuko vesi kaivoon kohtuullisen lyhyessä ajassa. Kaadon voi arvioida myös golfpallotestillä, jossa golfpallon annetaan vieriä eri suunnilta lattiaa pitkin kohti lattiakaivoa. Pallon tulee lähteä vierimään kohti kaivoa, eikä se saa jäädä paikoilleen.

 

5. Missä kunnossa kaakelit ovat?

Ovatko kylpyhuoneen kaakelit ja niiden saumat kunnossa? Tutki, näetkö kaakeleissa halkeamia tai värimuutoksia. Ne saattavat kertoa rakenteiden liikkumisesta, vedeneristyksen rikkoutumisesta tai jo olemassa olevasta kosteusvauriosta.

 

6. Minkälaisessa kunnossa sauna on?

Jos kylpyhuoneen yhteydessä on sauna, tarkasta myös se huolella. Tutki saunan panelointi ja lauteet – ovatko ne siistit ja hyvässä kunnossa? Tummuneet paneelit ja lauteet kertovat usein kosteudesta tai huonosta ilmanvaihdosta. Lisäksi on tärkeää tarkastaa turvakaiteiden ja kiukaan kunto sekä puuosien kiinnitykset.

 

7. Tarkasta ilmanvaihto ja tuuletus

Kylpyhuoneen ilman tulisi vaihtua noin kerran kahdessa tunnissa. Tilassa olisi hyvä olla poistoilmaventtiili, jonka kunnon voi testata asettamalla talouspaperin sen päälle. Jos paperiarkki ei pysy venttiilin päällä, tällöin ilmanvaihtokanavaa ei ole todennäköisesti puhdistettu. Myös kylpyhuoneessa oleva ikkuna parantaa tuuletusmahdollisuuksia.

 

8. Miltä kylpyhuoneessa haisee?

Onko kylpyhuoneessa raikas vai tunkkainen ilma? Ummehtunut ilma tai homeen haju ovat hälytysmerkkejä, jotka saattavat kertoa kosteusongelmista ja riittämättömästä ilmanvaihdosta. Viemärin haju voi kertoa puhdistamattomasta hajulukosta.

 

9. Onko pesukoneelle ja kuivausrummulle tilaa?

Onko kylpyhuoneessa pesukoneliitäntä ja riittävästi tilaa pyykinpesukoneelle ja kuivausrummulle? Löytyykö tilaa pesutornille? Tarkista myös kylpyhuoneen seinätila, johon voi asentaa esimerkiksi kätevän ja tilaa säästävän seinäkuivaustelineen.

 

10. Vedä vessa ja testaa hanat

Vedä WC, ja tarkastele sen vetävyyttä. Kuuntele myös, jääkö vessa vuotamaan. Vuodata vettä kaikista kylpyhuoneen hanoista ja suihkupäistä arvioidaksesi vedenpainetta ja hanojen yleistä toimivuutta.

Jos kaikki asiat ovat kunnossa ja ostat asunnon, mutta haluat kunnostaa kylpyhuoneen oman makusi ja tarpeittesi mukaiseksi, ota yhteyttä ammattitaitoiseen remonttikumppaniin ja pyydä meidät ilmaiselle arviokäynnille!

Voit tutustua etukäteen toteutuneiden kylpyhuoneremonttien hintoihin.