Kokemuksia ja näkökulmia

Älä ohita tuhansien eurojen etua! Näin hyödyt kotitalousvähennyksestä

Tiedätkö mistä kaikesta voit saada kotitalousvähennystä? Parhaimmillaan yksi kotitalous voi hyötyä tuhansia euroja kotitalousvähennyksestä kylpyhuoneremontin yhteydessä. Lue artikkelimme ja nappaa vinkit - ja eurot - talteen!

Remontointi on harvoin halpaa, ja moni kodin remontoija tuskailee kasvavien kustannusten kanssa. Useissa asioissa voi säästää, mutta kaikkea ei esimerkiksi voi tehdä itse, varsinkaan tiloissa, jotka vaativat erityisosaamista ja joissa työt on toteutettava määräysten mukaan.

Tiesithän, että voit tehdä kotitalousvähennyksen remontin ostetun työn osuudesta? Parhaimmillaan vähennyksen tuoma hyöty voi olla yhdessä kotitaloudessa tuhansia euroja.

Mikä kotitalousvähennys on?

Kotitalousvähennys on ansio- ja pääomaverotuksessa tehtävä verovähennys, joka voidaan myöntää yksityishenkilölle kotona teetetystä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, tai asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä.

Vähennys voidaan tehdä työstä, joka on tehty omassa kodissa, tai vanhempien, isovanhempien tai appivanhempien asunnossa, mökillä tai pihapiirissä. Vanhemmat eivät voi vähentää lapsensa kotona tehtyä työtä.

Mistä ei voi saada kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennys voidaan vähentää ainoastaan omassa tai lähisukulaisen asunnossa, mökillä tai pihapiirissä tehdyn työn osuudesta. Sitä ei voi saada mm. seuraavista asioista:

  • Uudisrakennuskohteet, esimerkiksi ulkovarastot.
  • Yleiset, huoneiston ulkopuolella tehtävät perusparannukset asunto-osakeyhtiössä.
  • Asunto-osakeyhtiön teettämä ja maksama remontti – vain osakkaan teettämä remontti on vähennyskelpoinen.
  • Remontissa käytetyt materiaalit.
  • Remontit, joihin on myönnetty julkista avustusta (poikkeuksena pientalon lämmitystavan muuttamiseen myönnetty energia-avustus).
  • Kuolinpesä myöhemmin kuin vainajan kuolinvuotena.

Kenen toteuttamasta työstä voi tehdä vähennyksen?

Työn toteuttavan yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin, jotta työ on vähennyskelpoista. Yrityksen tilanteen voi tarkistaa esim. ytj.fi-palvelusta. Kotitalousvähennyksen voi saada myös ns. yleishyödyllisen yhteisön, kuten säätiön ja urheilu- tai nuorisoseuran, toteuttamasta kotitalous- tai hoitotyöstä. Vähennys onnistuu siitä huolimatta, että ne eivät ole ennakkoperintärekisterissä, eivätkä harjoita tuloveronalaista toimintaa.

Voit myös palkata työntekijän, jolloin voit vähentää 20 % palkasta sekä palkan sivukulut. Tällöin sinun on luontaisesti huolehdittava työnantajalle kuuluvista velvollisuuksista.

Useampi henkilö voi saada vähennyksen samasta remontista

Kotitalousvähennykseen oikeuttavia remonttikuluja voi jakaa remontin kustannuksiin osallistuneiden lähisukulaisten kesken, jolloin vähennys myönnetään erikseen jokaisen verotuksessa. Kukin maksaa erikseen oman omavastuunsa, joka on 100 euroa.

Jokaiselle remonttikustannuksiin osallistuneelle henkilölle ei tarvitse pyytää erillistä laskua. Verottajalle tulee kuitenkin pystyä osoittamaan, että on maksanut osuutensa, josta vaatii vähennystä. Laskun voi esimerkiksi maksaa yksi henkilö ja muut kustannuksiin osallistuvat siirtävät osuutensa maksajan tilille. Tämänkaltaisessa menettelyssä tilisiirto riittää todisteeksi verottajalle.

Paljonko kotitalousvähennystä voi saada?

Vuonna 2018 kotitalousvähennys on 50 % laskutetuista työkustannuksista. Vähennys tehdään aina siltä vuodelta, jona lasku on maksettu. Kotitalousvähennystä voi saada enintään 2400 euroa vuodessa. Isompia remontteja toteutettaessa kannattaakin miettiä, voiko töitä jakaa eri vuosille, jotta vähennysten määrän voi maksimoida.

Maksimivähennyksen voi saada 5000 euron arvoisesta työn osuudesta, josta vähennetään 100 euron omavastuu. Tämänsuuruisessa remontissa kotitalousvähennyksen laskukaava on: (5 000 € x 50 %) - 100 € (omavastuu) = 2 400 €.  Etu on henkilökohtainen, eli puolisot voivat vähentää kotonaan tehdystä remontista maksimissaan yhteensä 4800 euroa.

Miten kotitalousvähennys tehdään?

Työn tai remontin tilaaja selvittää työn perustiedot ja hinnat verottajalle. Materiaalit ja työn osuus tulee olla eriteltyinä laskussa, sillä materiaaleista ei saa vähennystä.

Kotitalousvähennys haetaan itse ja vähennysilmoituksen voi tehdä koska vain. Vähennyksen voi saada jo kuluvan vuoden verokortille, jolloin veroprosentti pienenee, tai sen voi ilmoittaa esitäytettyyn veroilmoitukseen seuraavan vuoden keväällä. Mikäli vähennyksen hakeminen unohtuu, sitä voi hakea jälkikäteen seuraavana vuonna verottajan oikaisuvaatimuksella.

Kuitit ja tositteet tulee säilyttää 6 vuotta verovuoden jälkeen verottajan tarkistusten varalta, joten ne kannattaa arkistoida hyvään talteen.

Vähennä Blosiuksen työn osuus vaivattomasi remontistasi

Kylpyhuoneremontti on remontti, jossa tarvitset ammattilaisen erityisosaamista. Blosius-Kylpyhuoneremontit Oy kuuluu luontaisesti ennakkoperintärekisteriin, ja kustannuksemme ovat tarjouksesta lähtien läpinäkyviä ja eriteltyjä. Laskussamme on eritelty valmiiksi mm. materiaalit ja työn osuus, ja sen pohjalta on helppo hakea kotitalousvähennystä. Ota yhteyttä ja suunnitellaan kotisi uusi kylpyhuone yhdessä!

Suunnitteletko kylpyhuoneremonttia? Tilaa maksuton ideakirjamme suunnittelusi tueksi!

 

Jukka Hilska
edustaja
jukka.hilska@blosius.fi

Lisää kokemuksia ja näkökulmia

Näin etenee Suomen luotettavin kylpyhuoneremontti

Kotikäynti ja kartoitus

Kotikäynti ja kartoitus

Materiaalien valinta

Materiaalien valinta

Remontin valmistelu

Remontin valmistelu

Remontin toteutus

Remontin toteutus

Lue lisää