kirjoittanut Maria Palin, 29.8.2023
60-luvulla rakennetun omakotitalon kylpytilat remontoitiin uuteen uskoon, kun suihkun läheisyydessä havaittiin löystynyt laatta. Remontti venyi lattiarakenteiden vaatimien lisätöiden takia, mutta lopputulos miellyttää asukkaiden silmää ja mieltä.
Kylpyhuoneen ja saunan remontointi oli ollut kauniaislaisen Mian perheen remonttilistalla jo pitkään ennen kuin projektiin tartuttiin vuonna 2022.
– Vanhassa talossa on laitettava remontit tärkeysjärjestykseen, ja kylpytilojen edelle meni monta muuta remonttikohdetta. Tilat olivat myös ihan toimivat, Mia kertoo.
Vauhtia remontin aloittamiseen toi kuitenkin havainto löystyneestä lattialaatasta suihkun kohdalla. Laatta pääsi liikkumaan hieman, kun sen päälle astui, joten korjaustöihin oli ruvettava ripeästi, ettei kosteus pääse pilaamaan 90-luvun lopulla edellisen kerran remontoitujen tilojen rakenteita.
– Löystyneen laatan huomaaminen ratkaisi remontin ajankohdan ja päätimme uusia koko kylpyhuoneen samalla.
Remontin toteuttaminen aloitettiin hakemalla verkosta yrityksiä, jotka tekevät kylpyhuoneremontteja Kauniaisten alueella. Hakutulosten avulla perhe pyysi tarjouksen muutamalta alan yritykseltä ja valitsi lopulta Blosiuksen toteuttamaan remontin. Merkittävä valintaperuste oli hinta. Myös aikataulu vaikutti valintaan, sillä Blosius pystyi aloittamaan remontin nopeasti.
– Blosiuksen edustaja ymmärsi tarpeemme ja osasi ajatella taloudellisesti meidän näkökulmastamme esimerkiksi tarjoamalla edullisempia ratkaisuja.
Remontin myötä kylpyhuoneesta haluttiin tehdä avarampi muun muassa poistamalla väliseinät suihkujen luota. Tilan perustoiminnot pidettiin vanhoilla paikoillaan, joten isoja muutostöitä ei ollut luvassa.
– Meillä ei ollut selkeää toivelistaa siitä, millaisen haluamme tilasta. Toki mielessä oli visio, mutta se tarkentui ja muuttui matkan varrella, kun laadimme suunnitelmia Blosiuksen edustajan kanssa, Mia kertoo.
Perhe asui kotonaan koko remontin ajan, sillä talossa on toinenkin vessa, josta löytyy myös suihku. Perheen poika muutti talon toiselle puolelle ja pesukone asennettiin talon tekniseen tilaan, jotta pyykkihuoltokin toimi remontin aikana. Muuten arki kotosalla rullasi hyvin, vaikka kylpytilat ja niiden viereinen huone oli rajattu asentajan työtilaksi.
– Meillä työskenteli järjestelmällinen asentaja, joka teki todella siistiä jälkeä ja siivosi työmaansa aina hyvin, Mia kiittelee.
Alun perin remontin piti valmistua viidessä viikossa, mutta rakenteiden purkamisen ja valvontatarkastuksen myötä kävi ilmi, että lattiaan täytyy tehdä uusi kaatovalu. Vanhan valun purkamiseen ja uuden valun tekemiseen kului kaksi viikkoa ja remonttibudjetti kasvoi lisätöiden myötä.
Toinen perhettä kohdannut yllätys oli lattiakaivojen vaihtamisen tarve. Koska lattiassa oli myös halkeamia, jouduttiin pohjatyöt tekemään huolella uudelleen. Lattia piikattiin auki, raudoitettiin ja valettiin uudelleen, jotta lattiakaivot saatiin vaihdettua ja halkeamat poistettua.
– Yllätykset olivat tietenkin ikäviä, mutta päätimme, että tämä remontti tehdään kunnolla alusta loppuun asti. Saimme molempien yllätysten kohdalla Blosiukselta selkeän lisätyölaskelman, josta näki kaiken olennaisen, kuten lisätöihin kuluvan kiinteän hinnan, Mia kertoo.
Remontti valmistui jouluviikolla – muutaman viikon ennakoitua myöhemmin – ja perhe pääsi joulusaunaan uusitun kiukaan lämpöön.
– Onhan se mieltä kohottavaa kävellä uusittuun tilaan. Kylpyhuoneessa on nyt spa-tunnelmaa, Mia kuvailee.
Ennen remontin valmistumista Miaa ja perhettä jännitti, miten suunnitteluvaiheessa valitut laatat ja tarvikkeet sopivat lopulta yhteen. Havainnekuvissa kokonaisuus näytti hyvältä, mutta oli jännittävää odottaa, miltä kokonaisuus näyttää luonnossa.
– Lopputulos on avarampi ja valoisampi kuin ennen. Iso kiitos kuuluu myös asentajallemme, joka teki todella hyvää jälkeä!
Yllätyksiä sisältänyt remontti opetti Mialle sen, että mahdollisiin muutoksiin on hyvä varautua jo ennalta.
– Jokainen varmasti tiedostaa, että rakenteista voi paljastua yllätyksiä. Olisi kuitenkin hyvä, että ennen remonttia olisi pohdittu myös taloudellinen varasuunnitelma mahdollisia lisätöitä varten. Näin yllätykset on helpompi ottaa vastaan, Mia vinkkaa.