Kokemuksia ja näkökulmia

Mitä tehdä kosteusvaurion sattuessa?

Tiedätkö, kuinka toimia jos kosteusvaurio yllättää? Vaurion sattuessa nopeus on valttia lisävahinkojen välttämiseksi ja asunnossa asuvien henkilöiden terveyden takaamiseksi. Lue, mitä asioita sinun tulee huomioida kosteusvaurion sattuessa!

Kosteusvaurio on yksi pelätyimmistä kiinteistön vahingoista, joka voi pahimmillaan aiheuttaa suuren loven niin asukkaan terveyteen kuin lompakkoon. Pelon ei kannata antaa häiritä normaalia asumista, mutta on tärkeää olla tietoinen, miten kosteusvaurio syntyy, miten sen voi tunnistaa ja miten sen syntyä voi omalla toiminnallaan ehkäistä. Jos vaurio kaikesta huolimatta ilmenee, on hyvä tietää, miten toimia.

Mistä tunnistan kosteusvaurion?

Kosteusvaurio voi ilmetä monin eri tavoin. Se voidaan havaita näkyvästä mikrobikasvustosta, valuma- ja kosteusjäljistä tai pintojen värimuutoksista. Myös maalin kupruilu, hilseily tai materiaalin irtoaminen, kuten betonin tai tiilen rapautuminen, saattavat kertoa kosteuden aiheuttamasta vauriosta.

Kosteusvaurio voi myös piillä rakenteissa, jolloin sitä ei pystytä havaitsemaan silmin. Monesti se saa huoneilman haisemaan ummehtuneelta ja tunkkaiselta. Jotkut saavat siitä esimerkiksi flunssan kaltaisia oireita. Usein kylpyhuoneen kosteusvaurio havaitaan kylpyhuoneremontin yhteydessä.

Kosteusvaurio tulee aina hoitaa kuntoon mahdollisimman nopeasti asukkaiden terveyden ja kiinteistön kunnon vuoksi. Jos olet havainnut kosteusvaurion tai epäilet sitä, kannattaa toimia välittömästi lisävahinkojen välttämiseksi:

  • Ilmoita vauriosta välittömästi isännöitsijälle sekä mahdolliselle vuokraisännälle.
  • Älä yritä korjata kosteusvaurioita itse, varsinkaan ennen kuin isännöitsijä on nähnyt vahingon. Pahimmassa tapauksessa pahennat vahinkoa ja vaikeutat syiden ja alkuperän kartoittamista.
  • Isännöitsijä hankkii asiantuntijan selvittämään kosteusvaurion syyt, alkuperän sekä laajuuden.
  • Jos asut omakotitalossa, pyydä kosteuskartoittaja/vauriotarkastaja paikalle ja valitse korjausurakoitsija.
  • Soita vakuutusyhtiöösi, josta saat tiedon mahdollisesta korvausprosessista.
  • Taloyhtiöissä isännöitsijän vastuu on hoitaa yhteydenpito kiinteistön vakuutusyhtiön kanssa.
  • Vauriotarkastuksessa varmistetaan vuotokohta ja se, ettei vettä vuoda enää. Tilat valokuvataan ja lisäksi tarkastaja tutkii, onko lattioissa, seinissä ja kalusteissa kosteutta. Tarkastaja toteuttaa vauriotarkastusraportin, joka esittää vahingon syyn ja laajuuden sekä korjaustoimenpidesuositukset.

Mistä kosteusvaurio johtuu?

Kosteusvaurio voi johtua suunnittelu-, rakennus-, kiinteistön ylläpito- tai huoltovirheestä. Se voi myös syntyä huonosti toteutetun korjauksen, vedeneristyksen ja lisäeristyksen myötä, tai laitteen tai putken rikkoutuessa. Joissain tapauksissa se saattaa syntyä huolimattomasta vedenkäytöstä tiloissa, joita ei ole suunniteltu sietämään suuria vesimääriä, ja joissa ei ole vesierityksiä.

Tyypillisesti kosteusvaurio on suihkualueella ja se on syntynyt lattiakaivon vuotavista liitoksista tai putkien läpivientien ongelmista.

Miten kosteusvaurio korjataan?

Vahingon toteamisen ja kartoituksen jälkeen aloitetaan korjaustoimenpiteet. Useimmiten kosteusvauriot saadaan onneksi korjattua, varsinkin kerrostaloissa. Vaurion laajuudesta riippuen vaurioitunut materiaali saatetaan poistaa kokonaan ja korvata uusilla materiaaleilla. Jos materiaalit ovat vain kostuneet, ne kuivataan erittäin tarkasti, jotta mikrobikasvustoa ei pääse syntymään. Kosteusvauriosta kärsineen tilan kuivaaminen kestää usein viikkoja. Jos kosteusvaurio on havaittu kylpyhuoneremontin yhteydessä, remontti viivästyy tyypillisesti kolme viikkoa.

Anna ammattilaisen hoitaa kosteusvaurion korjaus

On tärkeää, että kosteus- ja vesivahingon korjaamisen hoitaa ammattitaitoinen ja kokenut toimija. Jos kastunutta rakennusta ei saada mahdollisimman nopeasti kuivaksi, koko rakennus voi pilaantua asuinkelvottomaksi sienten ja homeiden levitessä rakenteissa. Tiedustele urakoitsijan mahdollisia auktorisointeja, referenssikohteita ja pätevyyksiä.

Huolehdi ennaltaehkäisystä

Kosteusvaurion syntyyn ja sen ehkäisyyn voi vaikuttaa suuresti omalla toiminnallaan. Taloyhtiön kuntoarvion yhteydessä tehtävät kosteusmittaukset antavat tietoa kiinteistön kunnosta sekä ajoissa toteutetut putkiremontit ehkäisevät mahdollisia vuotoja. On hyvä huomioida, että putkiston elinkaari on 40–50 vuotta ja kylpyhuoneiden 20–25 vuotta. On siis hyvä varautua siihen, että kylpyhuoneessa on tarpeellista remontoida enemmän tai vähemmän noin 20 vuoden välein.

Märkätilojen hyvää kuntoa kannattaa ylläpitää ja seurata aktiivisesti. Kylpyhuonetilat kannattaa pitää päivittäisessä käytössä mahdollisimman kuivina ja riittävästä ilmanvaihdosta huolehtia. Mahdollinen kylpyhuoneremontti kannattaa teettää ammattitaitoisella urakoitsijalla, jolla on erityisosaamista kylpyhuoneiden remontoinnista ja joka osaa toteuttaa remontin viimeisten rakennusmääräysten mukaan. Näin kosteusvauriolta vältytään myös tulevaisuudessa.

 

Kaisa Suominen
projektipäällikkö
kaisa.suominen@blosius.fi

Lisää kokemuksia ja näkökulmia

Näin etenee Suomen luotettavin kylpyhuoneremontti

Kotikäynti ja kartoitus

Kotikäynti ja kartoitus

Materiaalien valinta

Materiaalien valinta

Remontin valmistelu

Remontin valmistelu

Lue lisää