Paras aika arvioida remontin tarve on nyt

Kysy lisääVaraa maksuton kotikäynti

Milloin kylpyhuone tai sauna pitää remontoida?

Vaikka taloyhtiösi tai kotitalosi vesijohdot ja viemäriputket olisivat vielä hyvässä kunnossa, voi kodin märkätiloissa olla jo korjauksen tai parannuksen tarpeessa olevia kohteita – riippuen elämisen, kulutuksen ja kulloinkin voimassa olleiden rakennusmääräysten vaikutuksista.

Vanhan kylpyhuoneen käyttöikä on 10-20 vuotta. Viemäreiden käyttöikä on 40-50 vuotta. Kun viemäreillä on käyttöikää jäljellä,  tai ne ovat helposti sukitettavissa, voidaan kylpyhuone remontoida. Uuden kylpyhuoneen käyttöikä on 20-40 vuotta.

1994

Asbesti

Ennen vuotta 1994 rakennetuissa märkätiloissa saattaa olla asbestia. Asbestikartoitus on tehtävä ennen purkutöihin ryhtymistä.

1999

Vedeneristys

Vedeneristys tuli pakolliseksi Suomessa vasta vuonna 1999. Tätä ennen eristeenä on käytetty pääasiassa kosteussivelyä, joka lyhensi märkätilojen teknistä käyttöikää 10-15 vuoteen. Blosius on vedeneristänyt kylpyhuoneet vuodesta 1995.

2009

Valvonta

Remonttien ilmoittaminen, valvonta ja dokumentointi alkoi vasta vuonna 2009 uuden asunto-osakeyhtiölain tultua voimaan. Ennen vuotta 2009 remontoiduista märkätiloista ei siksi löydy tietoja. Blosiuksen työt on valvottu vuodesta 1995.

Kylpyhuoneen käyttöikä

Kylpyhuoneremonttia suunnitellessa tilojen tyylikäs ulkonäkö ja viihtyvyys ovat aina tärkeitä, mutta vieläkin tärkeämpää on varmistaa, että perusparannukset arvioidaan ja tehdään ajoissa. Silloin kiinteistön arvo ja huoleton asuminen on taattu, eikä suuria ongelmia ja vahinkoja pääse kehittymään – etenkään siellä mihin paljaalla silmällä ei näe.

Märkätilan käyttöikä tarkoittaa rakenteen elinkaaren pituutta. Käyttöiän umpeutuminen tarkoittaa, että rakenne ei toimi enää luotettavasti. Arviot rakenteiden käyttöiästä perustuvat tutkimuksiin, selvityksiin ja käytännöstä saatuihin kokemuksiin

RAKENNE
IHANTEELLINEN KÄYTTÖIKÄ
Muovimatto, lattiassa
15–25 v.
Laatta ja kosteussulku, lattiassa
15–20 v.
Laatta ja massamainen vedeneriste, lattiassa
20–40 v.
Laatta ja kosteussulku, levyrakenteinen seinä
10–20 v.
Laatta ja kosteussulku, kiviainesrakenteinen seinä
12–24 v.
Laatta ja massamainen vedeneriste, seinässä
20–40 v.
Muovitapetti, seinässä
8–15 v.
Pesuhuoneen panelointi
8–20 v.
Saunan panelointi
10–30 v.

Katsottuja ideoita ja toteutuksia

    Lisää ideoita ja toteutuksia