Kokemuksia ja näkökulmia

Kotitalousvähennys 2024 - katso määrä ja omavastuu

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voit saada kun ostat palveluita kotiisi. Kotitalousvähennyksen määrä rakennustyöstä on 2 250 € vuodessa per henkilö, siivoustyöstä 3 500 € per henkilö. Käytännössä remonteista tehtävät vähennykset ovat usein suurempia. Parhaimmillaan voit hyötyä tuhansia euroja kotitalousvähennyksestä kylpyhuoneremontin yhteydessä. Lue artikkelimme ja nappaa vinkit - ja eurot - talteen!

Remontointi on harvoin halpaa, ja moni kodin remontoija tuskailee kasvavien kustannusten kanssa. Useissa asioissa voi säästää, mutta kaikkea ei esimerkiksi voi tehdä itse, varsinkaan tiloissa, jotka vaativat erityisosaamista ja joissa työt on toteutettava määräysten mukaan.

Tiesithän, että voit tehdä kotitalousvähennyksen kylpyhuoneremontin työn osuudesta? Parhaimmillaan kotitalousvähennyksen tuoma hyöty voi olla remontissa tuhansia euroja.

Kotitalousvähennys on ansio- ja pääomaverotuksessa tehtävä verovähennys, joka voidaan myöntää yksityishenkilölle asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Summa vähennetään maksamistasi veroista, joten saat rahamäärän kokonaisuudessaan omaan käyttöösi.

Vähennys voidaan tehdä työstä, joka on tehty omassa kodissa, kakkosasunnossa, kaupunkiasunnossa, tai vanhempien, isovanhempien tai appivanhempien asunnossa tai mökillä. Vanhemmat eivät voi vähentää lapsensa kotona tehtyä työtä, muta lapset voivat vähentää esimerkiksi yksin asuvan vanhempansa asunnossa tehtyä työtä. 

 

Kotitalousvähennyksen määrä kylpyhuoneremontissa 2024

Vuonna 2024 remonttityön kotitalousvähennys pysyy samalla tasolla kuin 2023 ja on 40 % remontin laskutetuista työkustannuksista. Siivous-, kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön kotitalousvähennystä korotettiin, ja se on 60%.  Vähennys tehdään aina siltä vuodelta, jona lasku on maksettu. Kotitalousvähennystä voi saada remontin työkustannuksista enintään 2250 euroa, siivous-, kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä enintään 3500 euroa vuodessa.

Isompia remontteja toteutettaessa kannattaa miettiä, voiko töitä vähentää useampi henkilö ja voiko työtä ja laskuja jakaa eri vuosille, jotta vähennysten määrän voi maksimoida.

 

Useampi henkilö voi saada vähennyksen samasta remontista

Kotitalousvähennykseen oikeuttavia remonttikuluja voi jakaa remontin kustannuksiin osallistuneiden lähisukulaisten kesken, jolloin vähennys myönnetään erikseen jokaisen verotuksessa. Kukin maksaa erikseen oman omavastuunsa, joka on 100 euroa.

Jokaiselle remonttikustannuksiin osallistuneelle henkilölle ei tarvitse pyytää erillistä laskua. Verottajalle tulee kuitenkin pystyä osoittamaan, että on maksanut osuutensa, josta vaatii vähennystä. Laskun voi esimerkiksi maksaa yksi henkilö ja muut kustannuksiin osallistuvat siirtävät osuutensa maksajan tilille. Tämänkaltaisessa menettelyssä tilisiirto riittää todisteeksi verottajalle.

 

Maksimivähennys

Maksimivähennyksen yhdeltä hengeltä yhtenä vuonna voi saada 5875 euron arvoisesta kylpyhuoneremontin työn osuudesta, josta vähennetään 100 euron omavastuu. Tämänsuuruisessa remontissa kotitalousvähennyksen laskukaava on:

(5 875 € x 40 %) - 100 € (omavastuu) = 2 250 €

Puolisot voivat vähentää kotonaan tehdystä remontista maksimissaan yhteensä 4500 euroa yhdeltä vuodelta ja 9000 euroa kahdelta vuodelta. Maksimivähennyksen puolisot saavat yhtenä vuonna 11750 euron arvoisesta työn osuudesta, josta vähennetään 200 euron omavastuu. Tämänsuuruisessa remontissa kotitalousvähennyksen laskukaava on: 

(11 750 € x 40 %) - 200 € (omavastuu) = 4 500 €

Maksimivähennyksen puolisot saavat kahdelle vuodelle jaetusta 23500 euron arvoisesta työn osuudesta, josta vähennetään 100 euron omavastuu. Tämänsuuruisessa remontissa kotitalousvähennyksen laskukaava on:

(23 500 € x 40 %) - 400 € (omavastuu) = 9 000 €

Katso kotitalousvähennyksen vaikutus erihintaisiin remontteihin 

 

Kotitalousvähennyksen saa ainoastaan työstä

Voit hakea kotitalousvähennystä ainoastaan työn osuudesta. Tavaroista, laitteista tai tarvikkeista kotitalousvähennystä ei voi hakea. Esimerkiksi jos teetät remontin, et saa vähentää materiaalien ja tarvikkeiden hintaa. Saat vähentää työn osuudesta 40 %. Tästä vähennetään omavastuu 100 €. Omavastuu vähennetään kuitenkin vain kerran kalenterivuodessa. 

 

Millaisesta työstä vähennyksen saa?

Saat kotitalousvähennystä esimerkiksi seuraavista remonttitöistä tai remontin osana tehdystä työstä:

 • Kylpyhuoneen, saunan, wc:n ja kodinhoitohuoneen remontointi
 • Remontin rakennustyöt, putkityöt ja sähkötyöt
 • Loppusiivous
 • Valvontatyö remontin osana
 • Suunnittelutyö remontin osana
 • Kuntotarkastukset remontin osana
 • Lisä- ja muutostyöt

 

Mistä ei voi saada kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennystä ei voi saada sijoitusasunnossa tai lasten asunnossa tehtävätä työstä. Et saa vähentää kotitalousvähennystä mm. seuraavista asioista:

 • Remontissa käytetyt materiaalit ja niiden kuljettaminen
 • Asbestikartoitus
 • Uudisrakennuskohteet, esimerkiksi rakenteilla olevan omakotitalon kylpyhuone
 • Uudisrakentamiseen liittyvät lisä- ja muutostyöt - Remonttiin liittyvät lisä- ja muutostyöt ovat vähennyskelpoisia. Myös taloyhtiön teettämässä remontissa osakkaan tilaamat lisä- ja muutostyöt ovat vähennyskelpoisia.
 • Vakuutusyhtiön korvaama osuus kunnossapito- ja perusparannustyöstä
 • Asunto-osakeyhtiön teettämä ja maksama remontti – vain osakkaan teettämä remontti on vähennyskelpoinen.
 • Osakkeenomistajan vastuulle kuuluvat kunnossapito- ja perusparannustyöt, kun ne on maksettu asunto-osakeyhtiölle vastikkeina tai muina suorituksina.
 • Remontit, joihin on myönnetty julkista avustusta

Milloin asunto on omassa käytössä?

Voit tehdä vähennyksen remontoidessasi tyhjillään olevaa asuntoa, kun asunto otetaan remontin jälkeen välittömästi omaan käyttöön. Et voi tehdä vähenystä mikäli asuntoa ei oteta remontin jälkeen omaan käyttöön.

Kuolinpesä voi tehdä kotitalousvähennyksen vainajan kuolinvuonna, mutta ei sen jälkeen.

 

Kenen toteuttamasta työstä voi tehdä vähennyksen?

Työn toteuttavan yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin, jotta työ on vähennyskelpoista. Yrityksen tilanteen voi tarkistaa esim. ytj.fi-palvelusta. Voit myös palkata työntekijän, jolloin voit vähentää 15 % (2020) palkasta sekä palkan sivukulut. Tällöin sinun on luontaisesti huolehdittava työnantajalle kuuluvista velvollisuuksista.

 

Kotitalousvähenyksen hakeminen

Työn tai remontin tilaaja selvittää työn perustiedot ja hinnat verottajalle. Materiaalit ja työn osuus tulee olla eriteltyinä laskussa, sillä materiaaleista ei saa vähennystä. 

Kotitalousvähennys haetaan itse ja vähennysilmoituksen voi tehdä koska vain. Vähennyksen voi saada jo kuluvan vuoden verokortille, jolloin veroprosentti pienenee, tai sen voi ilmoittaa esitäytettyyn veroilmoitukseen seuraavan vuoden keväällä. Mikäli vähennyksen hakeminen unohtuu, sitä voi hakea jälkikäteen seuraavana vuonna verottajan oikaisuvaatimuksella takautuvasti.

Kuitit ja tositteet tulee säilyttää 6 vuotta verovuoden jälkeen verottajan tarkistusten varalta, joten ne kannattaa arkistoida hyvään talteen.

 

Vähennyskelpoisen työn määrän arviointi etukäteen

Voit arvioida työmääriä toteuttamiemme remonttien toteutuneiden kustannusten perusteella. Katso tästä paljonko remontit ovat maksaneet. Jokaisesta referenssikohteesta on kerrottu remontin toteutunut hinta. Hinta on eritelty remontti-, putki-, ja sähkötyön sekä rakennusmateriaalit sisältävään hintaan sekä laatat ja kalusteet sisältävään hintaan. Lisäksi näet, mitä remontti maksaa kun kotitalousvähennys on huomioitu. Olemme myös kuvanneet nämä toteutukset.

Toivomme, että toteuttamamme kohteet innostavat ja inspiroivat sinua omissa remonttisuunnitelmissasi. 

 

Vähennä Blosiuksen työn osuus vaivattomasi remontistasi

Kylpyhuoneremontti on remontti, jossa tarvitset ammattilaisen erityisosaamista. Blosius-Kylpyhuoneremontit Oy kuuluu luontaisesti ennakkoperintärekisteriin, ja kustannuksemme ovat tarjouksesta lähtien läpinäkyviä ja eriteltyjä. Laskussamme on eritelty valmiiksi mm. materiaalit ja työn osuus, ja sen pohjalta on helppo hakea kotitalousvähennystä.

Katso kotitalousvähennyksen vaikutus kylpyhuoneremontin lopulliseen hintaan esimerkkien avulla.

Ota yhteyttä ja suunnitellaan kotisi uusi kylpyhuone yhdessä!

Suunnitteletko kylpyhuoneremonttia? Tilaa maksuton remonttiopas suunnittelusi tueksi!

 
Lähteet

Vero - kotitalousvahennys

Vero - vähennyksen edellytykset

Vero - taulukko usein kysytyistä kysymyksistä

Jaakko Rosti

Toimitusjohtaja

jaakko.rosti@blosius.fi