Kokemuksia ja näkökulmia

Kylpyhuone laatat - suuria laattoja ja yhtenäisiä värimaailmoja


Kylpyhuoneen laatat, lattia- ja seinäpinnat luovat pohjan tilan tunnelmalle. Laattavalinta kannattaa tehdä rohkeasti oma tyyli edellä, sillä kylpyhuonetta käytetään päivittäin.

Keraamisten laattojen tuoteryhmäpäällikkö Hannu Jussila RTV:stä neuvoo kylpyhuoneremonttia suunnittelevaa luottamaan omaan tyyliinsä. Vaikka remontti on pitkäikäinen sijoitus ja asunto voi vaihtaa omistajaakin ennen kuin seuraava remonttikerta on tarpeen, kannattaa kodin pintamateriaalit valita oman maun mukaan.

 – Netistä voi hakea ideoita siihen, millaisia laattoja on tarjolla. Valikoima on kuitenkin niin laaja, että on hyvä tietää, millainen tyyli ja sävymaailma itseä miellyttää. Ammattitaitoinen myyjä osaa rajata vaihtoehtoja niiden perusteella, Jussila pohtii.

Hän pitää tyyliä tärkeämpänä valintaperusteena kuin esimerkiksi hintaa. Neliömetri laattoja voi maksaa kymmenestä kuuteenkymmeneen euroa, mutta kylpyhuoneremontin kokonaiskustannuksista laattojen osuus on pieni.

 – Kyseessä on pitkäaikainen sijoitus, joten tyyliin ja tunnelmaan kannattaa panostaa. Kun valintoja tekee itselle, kodissa viihtyy ja voi nauttia arjesta, Hannu Jussila korostaa.

Laattatrendit suuntaavat kohti suurempaa

2020-luvun laattatrendeissä näkyy Hannu Jussilan mukaan suuri koko. Kodin märkätiloihin asennetaan suuria, 60 x 60 cm laattoja. Toki markkinoilla on vielä näitäkin isompia laattoja, mutta niiden osuus on aika marginaalista.

 – Mitä isompia laattoja tilaan halutaan, sitä tarkempi on oltava pohjien kanssa. Suuri laatta ei anna yhtään anteeksi, Hannu Jussila muistuttaa.

rtv2

Tehosteseinien ja pystyvetojen sijaan yhä useampi kylpyhuone laatoitetaan kauttaaltaan samalla laatalla, ja muodikasta on myös käyttää voimakkaita värejä, kuten sinistä ja vihreää. Arjen luksusta kylpytiloihin tuodaan vaaleaa Carraran marmoria jäljittelevien tuotteiden avulla.

 – Digiprinttitekniikan ansiosta keraamisista laatoista saadaan aidon marmorin näköisiä. Ne ovat kuitenkin helppohoitoisempia kuin aito marmori, sillä keraaminen laatta ei juurikaan ime itseensä kosteutta eikä likaa, ja sen ylläpitohoidoksi riittävät pesu ja kuivaus, Jussila kertoo.

Laattoja valmistetaan sekä kiiltävällä että mattalasituksella, joista tällä hetkellä seinälaatoituksessa suositumpia ovat kiiltäväpintaiset laatat. Muotivirtauksia on myös ladontamallien puolella: perinteisestä vaakaladonnasta poiketaan yhä useammin ja laatat asennetaan esimerkiksi kalanruotokuvioon.

 – Rektifioidut eli mitallistetut laatat mahdollistavat sen, että saumat ovat lähes huomaamattomat. Tarkasti mittaan sahatut tuotteet voi asentaa 2 millimetrin saumalla tai jopa vielä lähemmäs toisiaan. Tekninen kehitys onkin vienyt muotia kohti saumattomuutta, Jussila tietää.

 

Laadukas laatta on monikäyttöinen ja viimeistelty

Tuoteryhmäpäällikkö Hannu Jussilan mukaan laatan laadun, tai etenkin sen vaihtelun, huomaa asentaja. Lasitus- ja muotovirheet tekevät asennustyöstä hankalaa, sillä asentaja joutuu valikoimaan laattoja ja heittämään niitä pois.

Yksi tapa löytää laadun äärelle on hankkia laatat kokeneen jälleenmyyjän valikoimasta. Esimerkiksi RTV:n liikkeissä on tarjolla vain kokemuksen kautta hyviksi havaittujen toimittajien tuotteita. Näin asiakkaan on helpompi valita kotiinsa laadukkaat laatat.

rtv3

 – Laatu ei ole suoraan yhteydessä hintaan. Hinnakkaampi laatta on yleensä monikäyttöisempi eli se saattaa sopia kuivista kodin seinistä julkisten tilojen lattioihin. Monikäyttöinen laatta on teknisesti erilainen kuin esimerkiksi perinteinen seinälaatta, Hannu Jussila kertoo.

Markkinoille on viime vuosina tullut runsaasti monikäyttöisiä laattoja, mikä on hälventänyt jakolinjaa seinä- ja lattialaattojen välillä. Digiprinttimenetelmän ansiosta samasta laatasta on monesti tarjolla myös paljon eri versioita eli saman laattasarjan sisällä voi olla kymmeniä eri variaatioita, mikä mahdollistaa eläväpintaiset laatoitukset.

 – Keraaminen laattahan jäljittelee aina jotakin, kuten kiveä, betonia, puuta tai marmoria. Nykytekniikalla jäljitelmistä saadaan tyylikkäitä ja yhä aidomman oloisia. Samalla laatat ovat kehittyneet teknisesti kestävämmiksi. Monikäyttöiset laatat kestävät paremmin kolhuja ja ovat pinnasta pohjaan samaa ainesta, minkä takia mahdolliset kolhut eivät näy yhtä selkeästi kuin ennen, Jussila muistuttaa.

bd590d7efd5505985175b4e7a738a5ce

 

Näin hoidat kylpyhuoneen pintoja

  • Pese tai pyyhi laatat viikoittain. Ihosta irtoava rasva sekä saippua ja pöly tarttuvat laattojen pintaan, vaikka suihkutilan laatat kastuvatkin usein. Myös saumat ja silikonit keräävät herkästi likaa.
  • Käytä yleispuhdistukseen neutraalia, mietoa pesuainetta. Pärjäät sitä miedommalla pesuaineella, mitä useammin puhdistat laatat ja saumat. Pinttyneimpiin likoihin on omat pesuaineensa.
  • Kuivaa lattia lastalla. Jos vesi jää seisomaan lattialle, kerääntyy laatan pintaan ja saumakohtiin kalkkia. Kuivaa myös hanat ja suihkut.

Ota yhteyttä Blosiuksen ammattilaisiin ja pyydä meidät ilmaiselle arviokäynnille tai kysy lisätietoja - Autamme mielellämme!

RTV:n maahantuoma laattamallisto