Kokemuksia ja näkökulmia

Kylpyhuoneremontti Espoo – Kontrasteja ja japanilaista estetiikkaa

70-luvulla rakennetun kerrostalokolmion kylpyhuone remontoitiin vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Japanilaishenkinen tila luottaa kontrasteihin ja luonnosta tuttuihin sävyihin.

 

Remonttitarve

Vuonna 1973 rakennetun kerrostalokolmion kylpyhuone oli odottanut remonttia jo pitkään. Alun perin asukkaat olivat ajatelleet remontoida kylpyhuoneen nykyaikaiseksi samalla, kun taloyhtiöön tehdään putkiremontti, mutta kun putkiremonttia ei alkanut kuulua, päättivät asukkaat tarttua toimeen.

– Tila oli alkuperäisessä kunnossa eikä vastannut nykystandardeja. Remontti oli välttämätön asumisviihtyisyyden kannalta, kylpyhuoneremontin suunnitellut suunnittelija (arkkitehti yo) Jenni Koskinen kuvailee.

Kuutamok_4A30_001

Koska kauan odotettu putkiremontti siintää vieläkin tulevaisuudessa, varauduttiin kylpyhuoneremontissa sekä tavanomaiseen että sukittamalla tehtävään putkiremonttiin. Näin kylpyhuonetta ei tarvitse uusia putkiremontin yhteydessä, vaan tehtyjä muutoksia hyödynnetään taloyhtiön remontissa.

– Esimerkiksi lattiakaivo uusittiin jo nyt ja muutenkin vaihdettiin kaikki, mikä voitiin. Kun putkiremontti toteutetaan seuraavan kymmenen vuoden sisällä, kylpyhuone säästyy suurelta remontilta, Koskinen kertoo.

 

Suunnittelu

Remontin suunnittelusta vastasi Jenni Koskinen, jonka asiakkaana asukkaat olivat olleet aikaisemminkin. Hän tunsi asukkaiden tyylin jo ennestään ja tiesi, että kylpyhuoneeseenkin haluttaisiin kontrasteja sekä mustia pintoja. Myös japanilainen estetiikka miellyttäisi asukkaiden silmää.

 – Kartoitimme tarpeita ja toiveita keskustellen, mutta sain remontin suunnitteluun melko vapaat kädet, Koskinen kertoo. 

Asukkaat tahtoivat luopua kylpyammeesta, jonka tilalle haluttiin tilava suihkukaappi. Lopputuloksen toivottiin maksimoivan sekä tilantunnun että säilytystilan, jota kylpyhuoneessa ei aikaisemmin ollut juuri lainkaan.

Avaruutta ja toiminnallisuutta lisättiin muun muassa sijoittelemalla tilan toiminnot uudelleen. Kun allas siirrettiin eri seinälle kuin aiemmin, lopputulos toimii arjessa paremmin ja kylpyhuone vaikuttaa tilavammalta.

– Suunnittelijan avulla tiloihin tehdään yleensä hieman rohkeampia ratkaisuja kuin yksin uskallettaisiin tehdä. Suunnittelija myös näkee tilan eri tavalla kuin asukas ja hahmottaa eri vaihtoehtoja, Jenni Koskinen pohtii.

 

Remontin toteutus

Blosius toteutti Koskisen suunnitteleman remontin ammattitaidolla ja tarkasti. Koska asukkaat arvostavat laatua ja huolella mietittyjä yksityiskohtia, remontin toteuttajaksi haluttiin yritys, joka pystyy toteuttamaan suunnitelman täsmällisesti ja asukkaiden aikataulun mukaan.

– Aikataulu oli todella tiukka, sillä asukkaat halusivat remontin tapahtuvan heidän lomamatkansa aikana, Koskinen kertoo.

Hän toimi remontissa myös asukkaan yhteyshenkilönä ja tilasi materiaaleja ja kalusteita, jotka koottiin usealta eri toimittajalta.

– Yhteistyö Blosiuksen kanssa sujui hyvin. Vaikka rakenteista paljastui yllätyksiä, jotka pitkittivät remonttia jonkin verran, saimme tilanteet ratkaistua jouhevasti. Myös yksityiskohdat viimeisteltiin kunnianhimoisen suunnitelmamme mukaiseksi, minkä ansiosta lopputuloksesta tuli erinomainen, Koskinen kiittelee.

Yksi erityistä tarkkuutta vaatinut yksityiskohta oli kattoon asennetun paneelin yhdistyminen seinälaatoitukseen ilman listaa. Kun lista ei peitä saumakohtaa, työnjäljen täytyy olla erityisen huolellista.

– Saumakohdasta tuli kerrassaan hieno ja urakoitsija itsekin oli tyytyväinen listattomaan lopputulokseen, Koskinen kertoo.

 

Kokemukset

Jenni Koskisen mukaan asukkaat ovat olleet todella tyytyväisiä remontoituun tilaan. Myös Koskinen itse on tyytyväinen kokonaisuuteen, sillä hänen suunnitelmansa siirtyi lopputulokseksi tismalleen sellaisena kuin oli suunniteltukin.

– Urakoitsijalta tällaisen tilan toteuttaminen vaatii silmää yksityiskohtien kanssa, Koskinen kuvailee.

Lopputulos istuu asukkaiden tyyliin täydellisesti, sillä kylpyhuoneessa yhdistyvät japanilainen ja skandinaavinen estetiikka. Luonnollisuutta tilaan tuotiin pintamateriaalien avulla: laattapinnoissa on rouhean kallion tuntua ja katosta löytyy hiiltyneen puun sävyjä.

– Suunnittelijan tehtävänä on pitää langat käsissään ja nivoa asiakkaan sanalliset ja sanattomat toiveet kokonaisuudeksi, joka miellyttää silmää, sointuu asunnon muuhun tyyliin ja toimii arjessa, Jenni Koskinen kiteyttää. 


Jenni Koskisen vinkit kylpyhuoneremonttia suunnittelevalle:

Lähde liikkeelle ajoissa. Rakennusala on tällä hetkellä kiireinen ja materiaalien toimitusajat voivat olla pitkiä. Mitä aiemmin olet liikkeellä, sitä jouhevammin kokonaisuus sujuu. Väljä aikataulu mahdollistaa myös huolellisen kilpailuttamisen, mikä näkyy budjetissa. 

Hyödynnä suunnittelijan ammattitaitoa. Hän näkee tilan potentiaalin ja osaa hyödyntää myös rakennusajankohdan tyyliä suunnittelun tukena. Suunnittelija kartoittaa asiakkaan tarpeet ja toiveet keskustellen, joten ennakkoon ei tarvitse tietää kaikkea. 

Makustele suunnitelmaa kaikessa rauhassa, jotta lopputuloksesta tulee mieluinen. Kylpyhuonetta käytetään päivittäin ja remontoidun tilan on tarkoitus kestää vuosikymmeniä.