Kokemuksia ja näkökulmia

Kylpyhuoneremontti Helsinki – Talon ikää kunnioittaen

90-vuotiaan puutalon kylpyhuone remontoitiin viisihenkisen perheen tarpeet täyttäväksi ja käyttöä kestäväksi. Jouhevasti sujunut remontti miellytti teettäjäänsä erityisesti huolettomuudellaan: luotettavat ammattilaiset tekivät työnsä laadukkaasti ja muuttivat kuluneen tilan hotellimaisen ylelliseksi.

 

Remonttitarve

Helsingin Koskelassa sijaitsevan, 1930-luvulla rakennetun puutalon kylpyhuone oli tullut teknisen käyttöikänsä päähän, kun kodin omistava viisihenkinen perhe muutti perheen äidin työkomennuksen perässä ulkomaille. Perheen poissaolon ajaksi taloon muutti lasten isoäiti Helena, joka oli keskustellut tyttärensä kanssa yläkerran kylpyhuoneen remontoimisesta jo ennen perheen muuttoa.

– Tila on ollut varsin kovalla käytöllä, sillä tyttäreni viisihenkistä perhettä ennenkin talossa asui viisihenkinen perhe. Kylpyhuone oli vanhanaikainen ja kulunut, eikä ulkonäkökään enää miellyttänyt silmää, Helena kertoo.

Kylpyhuone oli remontoitu edellisen kerran 2000-luvun alussa. Perheellä oli pieni epäilys, että kosteutta olisi saattanut päästä rakenteisiin, sillä käytön jäljet näkyivät tilassa. Niinpä remontti haluttiin teettää melko pian, jotta mahdolliset vauriot eivät ehtisi laajeta.

Viisihenkisen perheen arkea remontti olisi sotkenut liikaa, joten remonttiajankohta haluttiin sijoittaa tyttären perheen ulkomailla asumisen ajalle. Koska talon kellarikerroksessa on toinenkin kylpyhuone, talovahdiksi muuttaneen Helenan oli mahdollista asua talossa, vaikka yläkerran tiloja remontoitiin.

– Katselimme kalenteria, ja alkuvuodesta näytti siltä, että remontti mahtuu ohjelmaan joko heti tai vasta loppusyksystä.

Nastolant_3_001-1

 

Kylpyhuoneremontin kilpailutus ja suunnittelu

Blosius oli talovahtina toimivalle Helenalle jo ennestään tuttu, sillä hän oli toteuttanut oman kotinsa kylpyhuoneremontin yhteistyössä Blosiuksen kanssa kuutisen vuotta sitten. Avaimet käteen -periaatteella tehty remontti sujui hyvin ja Helena oli tyytyväinen lopputulokseen.

Toinen kohtaaminen Blosiuksen kanssa tapahtui taloyhtiönäkökulmasta, sillä Helena oli espoolaisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, kun taloyhtiö teetätti Blosiuksella kosteusvaurioista kärsineen asunnon remontin.

– Meidän oli tarkoitus kilpailuttaa tyttäreni kylpyhuoneremontti, mutta kun olimme saaneet Blosiuksen tarjouksen, tyttäreni sanoi, ettei tarjouksia tarvitse pyytää muualta. Hyvät kokemukset tekivät valinnasta helpon, Helena toteaa.

Hänen tyttärensä halusi tilaan väriä, joten Blosiuksen edustajan tekemää suunnitelmaa lähdettiin viemään persoonallisempaan suuntaan. Valkoisen sijaan tilaan valittiin maanläheisiä värejä ja katseenvangitsijaksi tehtiin kalanruotoseinä.


– Blosiuksen suunnittelija keksi tummanvihreän kalanruotoseinän, kun mietimme talon rakentamisen aikakaudelle tyypillisiä ratkaisuja, Helena kiittelee.

Arjen luksusta perheen pääkylpyhuoneeseen luovat sadesuihku, seinämallin wc-istuin sekä malja-allas.

– Mustaa hyödynsimme muun muassa hanoissa, suihkuissa ja pyyhekuivaimessa. Se toistuu monessa ja näyttää hyvältä kalanruotoseinän kaverina.

Nastolant_3_002

 

Remontin toteutus

Alkuvuonna toteutettu remontti sujui jopa odotettua paremmin. Perheen ennalta pelkäämiä kosteusvaurioita ei ollut lainkaan, mikä oli jopa hieman yllättävää.

– Blosiuksessa pidän erityisesti siitä, että yksi ja sama asentaja tekee kaiken mahdollisen. Tämä näkyy kyllä työnjäljessä, Helena kiittelee.

Hän yllättyi, kuinka siististi, nopeasti ja tarkasti asentaja työskenteli. Vaikka remonttikohde sijaitsi talon ylimmässä kerroksessa, ei remontista jäänyt jälkiä seiniin tai rappusiin, sillä ne oli suojattu todella hyvin.

– Kuten monesti käy, myös meillä remontti laajeni hieman kylpyhuoneen ulkopuolellekin. Kylpyhuoneen ovi oli nimittäin vaihdettava eikä vanhan oven tilalle olisi saatu yläkerran muiden väliovien kanssa samanlaista ovea. Niinpä päätimme vaihtaa kaikki yläkerran väliovet samalla kertaa, Helena kertoo.

Nastolant_3_009-1

 

Kylpyhuoneremontin lopputulos

Remonttisuunnitelmassa panostettiin ennen kaikkea toiminnallisuuteen, sillä tavallisesti kylpyhuonetta käyttää viisihenkinen perhe. Toiminnot pidettiin vanhoilla paikoillaan, mutta arkeen saatiin sujuvuutta melko pieninkin ratkaisuin.

Nastolant_3_007 (1)

Alalaatikkoon asennettu ylimääräinen pistorasia tarjoaa sähköhammasharjoille hyvän latauspaikan. Pyyhekuivain taas takaa sen, ettei perheenjäsenten tarvitse kuivata itseään nihkeällä pyyhkeellä, joka ei olekaan ehtinyt kuivua sitten edellisen suihkun. Myös sivuun siirrettävä lasinen suihkuseinä sujuvoittaa arkea, sillä perheellä on enemmän tilaa kylpyhuoneen muille toiminnoille.  

– Monet talossa vierailleet ystäväni ovat kehuneet remontoidun tilan hotellimaisuutta. Parin viikon käyttökokemuksen perusteella voin kyllä sanoa, että remontti onnistui todella hyvin ja tila on nyt paljon toimivampi ja kauniimpi kuin ennen, Helena kiittelee.

Hän on erityisen helpottunut siitä, että tyttären kotiin toteutettu remontti oli luotettavissa käsissä.

– Työ tehtiin hyvin ja nopeasti, eikä minun tarvinnut huolehtia mistään, Helena tiivistää.