Kokemuksia ja näkökulmia

Kylpyhuoneremontti Kauniainen – Italialaistyylistä ylellisyyttä


Kerrostalon ylimmässä kerroksessa sijaitsevan asunnon kylpyhuone päivitettiin asukkaan tarpeiden ja maun mukaiseksi. Erimielisyydet valvojan kanssa pidensivät projektia yli kahdella viikolla.

 

Remonttitarve

Kun Hannele muutti kerrostaloasuntoonsa kaksi vuotta sitten, hän tiesi, että kodin kylpyhuone tulee remontoida lähivuosien aikana. Remonttitarve ei liittynyt tilan toimivuuteen tai teknisen käyttöiän päättymiseen, vaan Hannele halusi parantaa kylpyhuoneen viihtyisyyttä ja toimivuutta omassa arjessaan. 

– Tila oli periaatteessa ihan toimiva, mutta laatu ei vastannut sitä, mitä toivoin. Kylpyhuoneen laattojen päällä oleva maali oli paikoin jo halkeillut pois, lavuaari oli vaikea pitää puhtaana eikä säilytystila riittänyt omiin tarpeisiini, Hannele listaa.

Lähinnä pintoihin ja kalusteisiin keskittyvää remonttia varten hän pyysi tarjouksen useammalta yritykseltä. Tarjouksia vertailtuaan Hannele päätti uusia tilan yhdessä Blosiuksen kanssa. 

– Tarjous ei ollut halvin, mutta olin vaikuttunut siitä, kuinka huolellisesti se oli tehty. Kun myyjä tuli käymään luonani, hän todella perehtyi siihen, mikä tilassa on mahdollista ja selvitti rakenteiden tiedotkin tarkasti. Tämä teki minuun suuren vaikutuksen, Hannele kiittelee.

 

Suunnittelu

Projektiin ryhtyessään Hannelella oli jo melko selkeä visio siitä, miltä uusittu tila näyttäisi. Koska lattiakaivon siirtäminen olisi ollut turhan kallis rupeama, sillä remontti olisi silloin ulottunut alakerran naapurin katon korjaamiseen saakka, pyöriteltiin kokonaisuus toivotun kaltaiseksi kalusteiden paikkoja vaihtamalla. Näin kustannukset saatiin pidettyä maltillisempina mutta toiveet pystyttiin toteuttamaan.

– Halusin tilaan vähän ylellisyyttä ja italialaistyyppisyyttä. Lisäksi toivoin, ettei avonaisesta ovesta näy pesukone vaan näkymä on kaunis myös silloin, kun kylpyhuoneen ovi on auki, Hannele kertoo.

Kokeneen myyjän apu oli hänen mukaansa korvaamaton. Paitsi että myyjä osasi arvioida tilan ja ehdottaa teknisesti ja taloudellisesti järkeviä ratkaisuja, hän kiinnitti huomiota myös sellaisiin asioihin, jotka eivät olisi tulleet asukkaalle itselleen mieleen.

– Minulla oli tietyt vaatimukset mielessäni. Halusin esimerkiksi, että suihkutilaan mahtuu suihkutuoli, jos ja kun sille on tulevaisuudessa tarve. Antamieni raamien sisällä myyjä kuitenkin huomioi monia muitakin asioita, jotta kokonaisuudesta saatiin toimiva, Hannele kiittelee.

Helsingint_4B16_011_insta

Vain laattojen kohdalla hän päätti kulkea täysin omaa polkuaan: ensimmäisen suunnitelman laattavalinnat olivat turhan maltilliset, ja niinpä Hannele suuntasi kaupoille etsimään niitä juuri oikeita laattoja.

– Seinälaatta oli vastikään tullut Suomeen eikä laattoja ollut vielä edes hinnoiteltu, kun näin ne kaupassa. Tiesin heti, että nämä haluan kotiini, Hannele muistelee.

 

Remontin toteutus

Kerrostalon ylimmässä kerroksessa toteutettu remontti sujui hyvin, ja Hannele kehuu etenkin asentajansa ammattitaitoa. Muutamia yllätyksiä matkan varrelle kuitenkin mahtui, minkä takia remontti kesti kolmisen viikkoa suunniteltua pidempään.

Vaikka Hannele ja myyjä olivat suunnitteluvaiheessa päättäneet luopua lattiakaivon siirtämisestä, valvoja kannatti kaivon siirtoa. Taloyhtiö mietti asiaa 12 vuorokautta, minkä jälkeen Hannele sai luvan pitää lattiakaivon paikallaan.

– Perehdyin ympäristölakiin ja -asetukseen sekä rakentamisen standardeihin korjausrakentamisen osalta eikä siellä ollut mitään, mikä olisi pakottanut siirtämään kaivon. Onneksi päätös oli lopulta meidän suunnitelman mukainen, mutta ylimääräistä odottamista tämä pohdinta tuotti, Hannele kertoo.

Toinen mutka tuli matkaan, kun lattiakaivon luota tehdyn piikkauksen yhteydessä löytyi bitumieriste. Koska erilaiset löydökset, kuten piki, on aina tutkittava, valvoja vaati Hannelea teettämään tilaan uuden asbesti- ja haitta-ainekartoituksen, vaikka sellainen oli tehty jo ennen remontin alkamista. Taloyhtiön käyttämät asiantuntijat vaativat tutkimusta siitä huolimatta, ettei lattiakaivoa ollut tarkoitus siirtää tai rakennetta avata. Uuden kartoituksen tulos oli negatiivinen eli tilassa ei ollut asbestia eikä muita haitta-aineita.

– Toisesta kartoituksesta tuli kuitenkin ylimääräisiä kustannuksia ja taas meni aikaa viikko, Hannele harmittelee.

Helsingint_4B16_014_insta

Kokemukset

Hannelen remontti valmistui vapuksi ja nyt takana on ensimmäinen kuukausi uusitun kylpyhuoneen kanssa.

– Olen joka kerta hyvilläni, kun menen kylpyhuoneeseen. Tilasta tuli juuri sellainen kuin halusin, Hannele kiittelee.

Hänen kokemuksensa mukaan remontissa korostui kaksi asiaa: huolellinen suunnittelu sekä asentajan ammattitaito ja asenne. Koska nämä olivat kohdallaan, sujui kaikki hyvin ja lopputulos on täydellinen.

– Vaikka remontti sisälsi haasteitakin, minulla oli koko ajan hyvä mieli. Kaikki toimi ja asentaja hoiti yhteydenpidon muihin ammattilaisiin. Paikalla oli aina oikeat ihmiset, ja työnjälki hivelee silmää, Hannele kertoo.

 

Hannelen opit ja vinkit

  • Aloita remontti vasta, kun kauempaa tilatut materiaalit ovat saapuneet. Minun remonttini viivästyi hieman, koska laatat olivat jumissa sataman ruuhkassa.

  • Perehdy tilan rakenteisiin, remontointia ohjaavaan lainsäädäntöön sekä asbestiin ja haitta-aineisiin. Mitä enemmän tiedät, sitä helpompi on pitää puoliaan ristiriitatilanteissa ja perustella oma näkemys uskottavasti.

  • Muista, että lupaprosessit vievät oman aikansa. Huomioi tämä remontin aikataulutuksessa.

  • Anna palautetta, jos asiat eivät mene siten kuin niiden pitäisi mennä. Palautteen avulla toimijat voivat kehittää toimintaansa.