Kokemuksia ja näkökulmia

Miten valmistaudun kylpyhuoneremonttiin? – Muista nämä ennen remontin alkua


Avaimet käteen -periaatteella tehtävä kylpyhuoneremontti ei vaadi asiakkaalta suurta valmistautumista. Jos koti on osa taloyhtiötä, osakkeenomistajan täytyy saada isännöitsijältä hyväksytty muutostyölupa ennen remontin alkamista. Omakotitalon kylpytiloja remontoivan ei tarvitse lupapyyntöä tehdä, sillä hän on päätösvastuussa omistamastaan kiinteistöstä.

– Lupahakemus täytetään, kun remontista on tehty sopimus, sillä hakemukseen täytyy merkitä muun muassa pääurakoitsija. Asiakas saa tarkan työselostuksen jo tarjouksemme mukana. Se kannattaa aina liittää muutostyöhakemukseen, sillä siinä näkyvät suunnitellut toimenpiteet ja remontin toteuttajat, Blosiuksen Kaisa Suominen kertoo.

kaisa-suominen-1

 

Suunnittele remonttiarki ennalta

Kylpyhuoneremontti kestää yleensä kolmesta neljään viikkoa. Kaisa Suomisen mukaan useimmat kodin märkätiloja remontoivat asiakkaat asuvat kodissaan koko remontin ajan. Remontoinnin ja arjen yhteensovittaminen alkaa jo tarjousvaiheessa, kun myyjä ja asiakas linjaavat remontoitavien tilojen työjärjestystä ja pohtivat arjen sujuvuutta.

– Vessa- ja suihkumahdollisuuksien lisäksi kannattaa miettiä, mitä kotona on tarkoitus tehdä virastotyöaikana. Esimerkiksi etätöiden tekeminen voi olla haasteellista purkuvaiheessa, kun piikkauskone pitää kovaa meteliä. Myös lemmikkien tilanne on hyvä pohtia huolella, Kaisa Suominen listaa.

Vedet sen sijaan ovat käytössä vesikalusteiden purkuvaihetta lukuun ottamatta, joten keittiötä voi käyttää normaalisti samoin kuin kodin mahdollisia muita vessa- ja suihkutiloja.

– Asentajamme työskentelevät pääasiassa aamukahdeksan ja iltapäiväneljän välillä, mutta aikataulu on sovittavissa tapauskohtaisesti. Joskus asentajan kanssa sovitaan, että remontoimaan voi saapua jo ennen kahdeksaa ja joskus taas työtä tehdään viikonloppuisinkin, Suominen kertoo.

Remonttiarkea ja asentajan työtä sujuvoittaa myös se, että asentajalla on käytössään kodin avain. Tällöin työpäivän aikana tapahtuvia kulkemisia, kuten jäteasemalla käyntiä ja rakennustarvikkeiden noutoa, ei tarvitse aikatauluttaa ja sopia erikseen, vaan asentaja pääsee liikkumaan kulloisenkin tarpeen mukaisesti.

– Asentaja on sama henkilö koko projektin ajan, ja tiimiin kuuluvat myös asentajalle tutut sähkö- ja putkimies. Ei siis tarvitse pelätä, että väki vaihtuu tai kotona vierailee paljon ihmisiä, Kaisa Suominen huomauttaa.

 

Tyhjennä kylpyhuone ennen remontin alkua

Blosiuksen kylpyhuoneremontti alkaa asiakkaan ja asentajan tapaamisella. Ennen kuin asentaja tulee kotiin ensimmäistä kertaa, on remontoitavat tilat tyhjennettävä irtaimesta. Kaappien sisältö ja muu päivittäistavara siirretään siis pois remontin tieltä, jotta purkutyöt voivat alkaa.

– Pesukoneen tai kuivausrummun voi jättää asentajan siirrettäväksi, Kaisa Suominen lupaa.

Lisäksi kotoa on varattava tila asentajan työkaluille ja remonttitarvikkeille. Parin neliön suuruinen alue tarvitaan muun muassa laattojen ja muiden materiaalien säilyttämiseen.

– Varastointitilan on oltava lämmin tila, esimerkiksi eteinen tai osa kylpyhuoneen lähellä sijaitsevasta huoneesta käy hyvin, Suominen vinkkaa.

Vaikka koti suojataan huolella ja remontoitava tila eristetään muovein muusta kodista, kannattaa kylpyhuoneen läheisyydessä sijaitsevat elektroniikkalaitteet peittää esimerkiksi lakanalla. Hieno remonttipöly kulkeutuu herkästi huoneesta toiseen, etenkin jos kodissa asutaan ja sinne on asennettu vetoketjuovi remontoitavan alueen ja muun asunnon välille.

– Myös asentajan kulkumatkalle, suojausten sisään jäävien kaappien ja muiden kalusteiden sisältö kannattaa käydä läpi. Jos tavaroita ei voi tyhjentää pois kalusteista, kannattaa ovet ja laatikot teipata kiinni. Näin pölyä kulkeutuu kalusteiden sisään vähemmän.

 

Muista nämä ennen kylpyhuoneremonttia

  • Hanki hyväksytty muutostyölupa, jos remontoitava asunto on osa taloyhtiötä. 
  • Suunnittele arki huolella, jos asut remontin keskellä. Missä pääset vessaan ja suihkuun? Mitä kotona on tarkoitus tehdä virastotyöaikaan? Millaista lemmikkien arki remontin keskellä on?
  • Tyhjennä remontoitava tila irtaimesta.
  • Varaa asentajan työkaluille ja remonttitarvikkeille lämmin varastotila. Parin neliömetrin alue remontoitavan tilan läheisyydessä riittää.
  • Tyhjennä myös asentajan kulkureitillä olevat kaapit ja muut kalusteet tai teippaa ne kiinni.