Kokemuksia ja näkökulmia

Muistilista kylpyhuoneen remonttiin – huomioi ainakin nämä seikat!


Suunnitteletko kylpyhuoneen remontointia? Kylpyhuoneremontin suunnittelu ja valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Lisäksi on asioita, jotka kannattaa selvittää ja hoitaa jo ennen varsinaisen remontin aloittamista. Lue kätevä muistilistamme!

Timo-Pirttikoski_blogi

Pitkän linjan ammattilainen, Timo Pirttikoski listaa tärkeimmät asiat mitä pitää ottaa huomioon suunniteltaessa kylpyhuoneremonttia.

Kaipaako kylpyhuoneesi kunnostusta? Oletko suunnitellut kylpyhuoneen remonttia? Remontin suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Huolellinen valmistautuminen sekä oikean remonttikumppanin valinta takaavat onnistuneen ja kestävän lopputuloksen.

Tavallisesti kylpyhuoneelta toivotaan viihtyisyyden lisäksi toimivuutta ja kestävyyttä – hyvin toteutettu kylpyhuone palvelee useita vuosia, parhaimmillaan jopa vuosikymmeniä. Siksi on tärkeää, että remontin toteuttavat kokeneet, ammattitaitoiset tekijät aina suunnittelusta toteutukseen ja viimeistelyyn saakka. Katso myös jo toteutuneiden kylpyhuoneremonttien kokemuksia sekä muita asiantuntijoidemme mietteitä.

Ennen remontin aloittamista on hyvä huomioida ainakin nämä seikat:

Kerro tarpeesi ja toiveesi

Minkälaisen kylpyhuoneen haluaisit? Ovatko toiveesi realistiset asunnon koon ja perheenjäsenten suhteen? Uutta kylpyhuonetta suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon perheen eri jäsenten tarpeet nyt sekä 10 vuoden päästä. Kuuluuko talouteen esimerkiksi pieniä lapsia, eläimiä tai kaipaako joku tukea liikkumiseen? Mitkä kylpyhuoneen ominaisuudet ovat arjessa teille kaikkein tärkeimmät? Lisäksi kannattaa pohtia, mitä kaikkea haluat sisällyttää remonttiin, ja haluatko samalla remontoida esimerkiksi saunan tai WC:n.

Mikä on budjettisi?

Tiedätkö, kuinka paljon voit käyttää rahaa kylpyhuoneesi remontointiin? Tutki toteutettujen remonttien hintoja ja arvioi, kuinka laajaan remonttiin budjettisi riittää. Lisäksi kannattaa tutustua erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin. Mieti, mitkä ominaisuudet ovat tärkeimpiä uudessa kylpyhuoneessa, ja mitä ei välttämättä tarvitse toteuttaa, jos budjetin rajat tulevat vastaan. Muistathan, että voit myös saada kylpyhuoneremontista kotitalousvähennyksen!

Valitse remonttikumppani huolella

Kylpyhuoneremontin toteutukseen kannattaa valita osaava ja kokenut kumppani. Vaivattomin vaihtoehto on valita yksi toimija, jonka kautta saat kaiken suunnittelusta toteutukseen. Kokonaisvaltaisesti palveleva urakoitsija järjestää remonttiin rakennus-, sähkö- ja putkitöiden toteuttajat, huolehtii materiaalitoimitusten saapumisesta ajallaan oikeaan paikkaan sekä vastaa valvonnasta yhteistyössä taloyhtiön kanssa. Lisäksi on hyvä, jos urakoitsijan kautta hoituu tarvittaessa asbestikartoitus ja -purku sekä mahdollisen kosteusvaurion kuivattaminen.

Tutki palveluntarjoajien referenssejä ja hintoja sekä niiden läpinäkyvyyttä. Kannattaa tiedustella, onko asentajilla useita samanaikaisia kohteita, vai keskittyykö asentaja aina yhteen kohteeseen kerrallaan. Kun asentaja hoitaa yhtä kohdetta kerrallaan, aikataulussa pysyminen on varmempaa. Toimijan luotettavuudesta kertoo, että voit sopia remontista yksityiskohtaisesti ja kirjallisesti etukäteen. On tärkeää, että kumppani ottaa vastuun aikataulusta, hinnan toteutumisesta ja lopputuloksesta.

Suunnittele kylpyhuoneen remontointi yhdessä ammattilaisen kanssa

Kylpyhuoneen remonttisuunnitelma kannattaa toteuttaa yhdessä kokeneen asiantuntijan kanssa, joka tuntee aikaa kestävät ja toteutettavissa olevat ratkaisut. Ammattitaitoinen suunnittelija ottaa suunnitelmassa huomioon mm. tekniset ominaisuudet, visuaalisuuden, toiminnallisuuden, valaistuksen sekä lämmityksen, ja osaa yhdistää mieltymyksesi kestäviin ratkaisuihin.

Hyvin suunniteltu remonttiprojekti alkaa arviokäynnillä, jossa kartoitetaan alkutilanne, kuten mitat, putket, sähkö, viemäröinti ja kylpyhuoneen muut tekniset ominaisuudet. Remonttisuunnitelma kannattaa aina pyytää kirjallisena toimintasuunnitelmana rakenne-, putki- ja sähkötöiden osalta. Suunnitelman on hyvä sisältää tarkat tiedot mahdollisista kalusteista ja laatoista sekä kiinteän kokonaishinnan.

Huomioi kylpyhuoneremontin kesto

Pienikin remontti on useamman vaiheen sisältävä projekti. Kylpyhuoneremontin kestoon vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi se, sisältyykö remonttiin myös saunan tai WC:n remontointi. Pelkkä kylpyhuoneremontti kestää 3 viikkoa, saunan remontointi lisää kestoa 2 viikkoa ja vessa viikon. Kannattaa siis miettiä jo etukäteen, asuako kotona remontin ajan, ja järjestää tarvittaessa tilapäisasunto tai -suihku.

Jos kylpyhuoneesta löydetään remontin yhteydessä kosteusvaurio, sen kuivattaminen hidastaa remonttia kolme viikkoa. Jos asbestikartoituksen yhteydessä löydetään asbestia, asbestipurkutyö viivästyttää remonttia viikon.

Huolehdi tarvittavista luvista ja ilmoituksista

Kylpyhuoneremontti vaatii aina luvan asunto-osakeyhtiöltä. Siksi jo kylpyhuoneremonttia suunniteltaessa on hyvä olla yhteydessä isännöitsijään, jolta saat myös tiedon remonttisi vaatimista luvista sekä miten remonttiasi valvotaan. Samalla kannattaa tiedustella taloyhtiön mahdollista halukkuutta osallistua kustannuksiin. Lisäksi on hyvä kysyä, onko taloyhtiöön suunniteltu putkiremonttia.

Jos asuntosi on rakennettu ennen vuotta 1994, huomioithan, että sinun on lain mukaisesti teetettävä asbestikartoitus ennen kylpyhuoneremonttia.

Haluatko keskustella tarkemmin kylpyhuoneesi remontoinnista, tai kuulla asiantuntijan arvion tilanteestasi? Ota yhteyttä kylpyhuoneremonttien ammattilaisiin!