Kokemuksia ja näkökulmia

Remontoinko ennen myyntiä? – Kylpyhuoneremontti voi ratkaista asuntokaupan


Asuntomarkkinat käyvät vilkkaina, ja ostajat etsivät varmoja kohteita, joihin voi muuttaa joko remontoimatta tai vain pientä pintaremonttia tekemällä. Bo LKV Oy Ullanlinnan toimistossa työskentelevän myyntipäällikkö Mia Lehtosen mukaan kylpyhuoneen merkitys asuntokaupassa on suuri, sillä sen kunto voi ratkaista ostopäätöksen tai vaikuttaa merkittävästi asunnon hintaan.

– Kylpyhuoneiden rooli asunnon myynnissä on korostunut entisestään ja kylpyhuoneremontin teettäminen kannattaa lähes aina. Toki on hyvä huomioida taloyhtiön muut isot remontit. Jos tulossa on esimerkiksi linjasaneeraus, jonka yhteydessä märkätilat uusitaan, voi remontti odottaa, Mia Lehtonen pohtii.

bo_lkv_mia_lehtonen
 

Kokeneena kiinteistönvälittäjänä hän tietää, että kylpyhuoneremonttiin ryhtyminen on monelle asunnonostajalle liian iso pala. Remontti koetaan kalliiksi, hankalaksi ja aikaa vieväksi projektiksi. Lähes kaikki muut huoneet asunnosta saavat olla rempallaan, mutta plussaa on, jos kylpyhuone on täysin tai lähes uusi tai ainakin tuunattavissa kivaksi pienellä vaivalla.
 
– Ostajat myös pohtivat, mistä löytää luotettavan tekijän remontille, saako remontin teetettyä muuton kannalta sopivaan aikaan ja kuinka pitkä aika remonttiin pitää varata, Lehtonen listaa.
 
Hänen mukaansa varovaisuus on osittain seurausta siitä, että remonteista ja etenkin asuntokauppaan liittyvistä haasteista on puhuttu paljon mediassa. Myös taloyhtiössä tehtävää kylpyhuoneremonttia koskeva ilmoitusvelvollisuus sekä esimerkiksi vedeneristykseen liittyvä sertifikaattipakko ovat tehneet märkätilojen kunnosta näkyvämmän asian.
 
– Ostajat ovat hyvin valveutuneita ja osaavat kysyä tarkasti niin tehdyistä remonteista kuin teknisen käyttöikänsä loppua lähestyvistä tiloista, materiaaleista ja laitteista, Lehtonen huomauttaa.

Nastolant_3_001-1 

Remontoi ajaton ja neutraali kylpyhuone

Myyntipäällikkö Mia Lehtonen tietää, että valtaosa 2020-luvun asunnonostajista etsii kohdetta, jota ei tarvitse remontoida juuri ollenkaan. Niinpä hiljattain tehty kylpyhuoneremontti voi ratkaista koko asuntokaupan ja vaikuttaa hintaan positiivisesti.
 
– Jos remontti jää ostajan kontolle, hän pyrkii aina tinkimään hinnasta kylpyhuoneremontin verran. Märkätilan hintalapuksi mielletään yleensä ainakin 20 000 euroa, joka siis pyritään saamaan pois asunnon hinnasta, jos remonttia ei ole tehty, Lehtonen kertoo.
 
Asunnon jälleenmyyntiä ajatellen kylpyhuone kannattaisi remontoida mahdollisimman ajattomaksi ja neutraaliksi tilaksi, jota voi maustaa oman tyylin mukaiseksi esimerkiksi tekstiileillä. Lehtosen mukaan helpointa on luottaa neutraaleihin väreihin ja vaaleaan sävymaailmaan, joka saa tilan näyttämään valoisalta ja fressiltä.
 
– Valkoisella ei voi mennä vikaan, Mia Lehtonen naurahtaa.
 
Hän kehottaa miettimään myös värien ja laattamallien ajattomuutta. Esimerkiksi valkoiset seinät ja tummanharmaa tai -ruskea lattia sitovat tilan helposti tiettyyn aikakauteen. Valkoisen, pehmeän beigen, vaaleanharmaan tai marmorin sävyiset laatat taas ovat ajattomampi valinta.
 
– Aikakausi voi toki näkyä kylpyhuoneessa, jos asunto henkii sitä muutenkin tai sen tunnusmerkkejä halutaan lisätä vaikka vain ripaus. Esimerkiksi Helsingin keskustan vanhoissa taloissa aikakausi saakin näkyä muun muassa laatta- ja ladontavalinnoissa, hanoissa ja pyyhekoukuissa, Lehtonen linjaa.

mechelininkatu_sauna_harvia_kiuas_upotettu-1

Hyvin suunniteltu kylpyhuone toimii arjessa

Myös kylpyhuoneen toiminnallisuuden kanssa on syytä olla tarkkana, jotta tila toimii monenlaisten asukkaiden arjessa. Pyykkihuollolle kannattaa miettiä sujuvat ratkaisut ja esimerkiksi pesukoneen tila tulee mitoittaa normikokoiselle koneelle eikä erikoismallille.
 
– Mitä useampia makuuhuoneita asunnossa on, sitä tilavampaa kylpyhuonetta arjessa yleensä tarvitaan. Yksiössä ja kaksiossa pärjätään yhdellä wc-istuimella, mutta suurempiin asuntoihin halutaan jo toinen. Mikäli asunnossa on erillis-wc, kannattaa selvittää, mahtuisiko kylpyhuoneeseen toinen wc-istuin, Mia Lehtonen neuvoo.
 
Kylpyhuoneen kalusteiden osalta monikäyttöisyyttä ei välttämättä tarvitse miettiä kovin pitkälle, sillä kaappien, peilien ja istuinten vaihtamista ei mielletä vaikeaksi tai kalliiksi urakaksi. Niitä tärkeämpää on siis suunnitella tilan toiminnallisuus siten, että kiinteät ratkaisut, kuten viemärit, vesipisteet ja pyykkihuolto on sijoiteltu mahdollisimman järkevästi.
 
– Kalusteet voi vaihtaa helposti ja laattapinnatkin saa pinnoitettua omaan makuun sopivaksi, jos tila on remontoitu hiljattain ja pohjatyöt on tehty huolella, Lehtonen summaa.
 
Kokeneen suunnittelijan kanssa kylpyhuoneesta saa luotua tilan, joka toimii omassa arjessa ja edesauttaa tarpeen vaatiessa myös asunnon jälleenmyyntiä. Voit tutustua toteuttamiimme kylpyhuoneremontteihin verkkosivujemme Ideoita ja toteutuksia -osiossa.

Lue lisää Bo Lkv Oy:stä