Kokemuksia ja näkökulmia

Viihtyisä sauna on harkittu kokonaisuus – Asiantuntijan vinkit saunaremonttiin


LS Lumisaunojen tehtaalla Lumijoella valmistetaan vuosittain yli 3 500 lauteet. Kymmenessä vuodessa yritys on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista laudevalmistajista ja sauna-alan asiantuntijoista. Saunaremontteja toteuttava Blosius tekee yhteistyötä Lumisaunojen kanssa, jotta asiakkaiden koteihin saadaan mahdollisimman viihtyisiä ja toimivia saunoja.

ls_lumisaunat_oy_jarno_käräjäoja

Lumisaunojen toimitusjohtaja Jarno Käräjäojan mukaan sauna on yhä tärkeä osa suomalaista kotia. Omakotitaloissa sauna on itsestäänselvyys ja kerrostaloasukkaatkin pitävät kiinni löylymahdollisuudestaan joko huoneistokohtaisen tai taloyhtiön saunan muodossa.
 
– Saunan viihtyisyys ja saunomiskokemus syntyvät kokonaisuuden perusteella. Ei siis riitä, että tilassa on esimerkiksi hyvä kiuas tai laadukkaat lauteet, vaan sauna on syytä suunnitella aina yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Kiukaan ja lauteiden lisäksi huomiota tulee kiinnittää seinä- ja kattomateriaaleihin sekä valaistukseen, Käräjäoja linjaa.
 
Hän kannustaa saunaremontista haaveilevia suuntaamaan suunnittelijan tai myyjän pakeille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun tila suunnitellaan ajoissa ja huolellisesti, lopputulos on varmasti halutun kaltainen.
 
– Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, on hyvä, jos remonttiprojektissa on mukana myyjä tai suunnittelija, joka pitää kokonaiskuvan mielessä alusta loppuun saakka. Näin saunan eri osat sointuvat yhteen ja tarjoavat nautinnollisen löylykokemuksen. 

Käyttäjät ja mieltymykset ohjaavat suunnittelua 

Blosius tekee tiivistä yhteistyötä Lumisaunojen kanssa, jotta asiakkaiden remonttitoiveet saadaan toteutettua. Hyvät esitteet ja verkkosivut sekä selkeät hinnastot helpottavat Blosiuksen myyjien työtä remonttikohteen suunnittelussa. Lumisaunat kouluttaa yhteistyökumppaninsa, jotta yrityksen tuotteet ovat myyjille tuttuja ja he tietävät, miten niitä voi räätälöidä eri tiloihin.
 
– Monesti meiltä otetaan remonttikohteeseen esimerkiksi pelkät lauteet, ja muut materiaalit ja tarvikkeet hankitaan muualta. Tällöin korostuu myyjän osaaminen, sillä hän pitää langat käsissään ja varmistaa, että kokonaisuudesta tulee toimiva, Jarno Käräjäoja pohtii.
 
Kun asiakas suunnittelee saunaremonttia, hänellä on monesti jo mielessään jonkinlainen tyyli tai malli, jollaiseksi hän kotisaunansa haluaa. Inspiraatiota haetaan internetin kuvavirrasta ja samoista lähteistä löytyy myös runsaasti tietoa saunaremonttiin liittyen.
 
– Asiakkaalla on hyvä olla ajatuksia ja toiveita saunansa osalta. Tila kuitenkin määrittelee melko tarkasti sen, millainen lauderatkaisu siihen sopii, Käräjäoja muistuttaa.
 
Käytettävissä olevien neliöiden lisäksi on olennaista miettiä, ketkä saunaa käyttävät. Aikuisen pariskunnan käyttötottumukset ja tarpeet poikkeavat lapsiperheen saunomistavoista, joten lopputuloksetkin ovat erilaiset.
 
– Aikuisten taloudessa halutaan ehkä maksimoida ylälaude, kun taas lasten kanssa on tärkeää, että alalauteella on riittävästi tilaa ja että kiuas on sijoiteltu niin, etteivät lapset polta itseään siihen.

Yksinkertainen on trendikästä – saunassa suositaan kulmikkuutta 

2020-luvun trendinä on Jarno Käräjäojan mukaan leveälautaiset ja kulmikkaat lauteet, jotka muodostavat selkeän ja yksinkertaisen kokonaisuuden. Seinäpaneelien puolella muotivirtaukset taas kulkevat kahteen suuntaan: toisaalta halutaan leveää ja selkeää paneelia, toisaalta saunaankin asennetaan kapeita sormipaneelipintoja.
 
– Paneeli- ja laudetrendit kulkevat yhdessä laattapuolen muotivirtausten kanssa, sillä puun tulee sointua tilan laatoitukseen, Käräjäoja tietää.
 
Puulaaduista lämpöhaapa on Lumisaunojen suosituimpia. Se luo saunaan lämpimän tunnelman eikä ole likaherkkä, minkä takia lämpöhaapaa suositaan etenkin lauteissa. Vaaleamman ystävät valitsevat lauteisiinsa vaaleaa haapaa, ja mökkitunnelman kannattajat päätyvät usein radiatamäntyyn, joka on ruskea, isoin puusyykuvioin varustettu materiaali.
 
– Valaistus kruunaa valitut materiaalit ja tunnelman. Tällä hetkellä saunaan halutaan yhtenäistä valoa joko valotankoina tai -nauhoina. Monesti valot asennetaan selkänojan taakse tai ylä- ja alalauteen väliin, jolloin epäsuora valo tuo tilaan pehmeän tunnelman, Jarno Käräjäoja kuvailee.

Ammattilaisen vinkit saunaremonttiin

  • Aloita suunnittelu ajoissa, jotta toiveet saadaan toteutettua mahdollisimman hyvin, tilan raamit huomioiden.
  • Mieti, ketkä kaikki saunaa käyttävät ja millaista helppo arki saunassa olisi.
  • Pidä kokonaisuus mielessä. Lopputulos on monen asian summa.
  • Tutustu materiaaleihin paikan päällä, jos suinkin mahdollista. Monesti mieli muuttuu, kun esimerkiksi lauteita käy katsomassa myyntinäyttelyssä.